• ATLAS IZLETI
  • - Ponosni na 40 godina iskustva...

PUTEVIMA STARIH RIMLJANA

PRICE ON REQUEST!

1. dan:

Sastajanje u Trogiru. Obilazak UNESCO-vog grada sa stručnim vodičem i upoznavanje sa daljnjim planom i programom.Polazak prema Trilju. Smjestaj.  Odmor za rucak.U popodnevnim satima obilazak grada u pratnji stručnog vodiča, upoznavanje s drevnim običajima  i zajedničko izradivanje grotulja –  niz oraha povezanih u ogrlicu koji predstavlja najljepši mogući poklon.Legenda kaže da svidi li se mladiću djevojka , za poklon joj kupuje grotulju i stavlja joj je oko vrata. Prihvaćanje grotulje znak je prihvaćanja mladićeve ljubavi. To je običaj koji se njeguje od davnina . Unatoč njenoj izvornoj simbolici grotulju danas rado kupuju svi naraštaji.Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan:

Doručak. Odlazak u muzej Triljskog kraja. Vožnja do obližnjeg mjestašca  Gardun, gdje se na desnoj obali rijeke smjestio rimski  legijski logor Tilurij (Tilurium).  Prostire se na oko 12 ha površine.  Među nalazima s Garduna brojni su i pokretni nalazi iz rimskoga vremena, posebno ulomci vrlo luksuznih keramičkih i staklenih posuda, različiti nakitni i uporabni predmeti, metalni dijelovi vojne opreme, oruđe i oružje, primjerci novca te ulomci natpisa i skulpture. Odlazak na organizirani ručak gdje se kušaju neki od poznatihTriljskih specijaliteta (Cetinske pastrve, žabe i rakovi, arambašići, janjetina na lešo, teletina ispod peke , pulestar ( mladi pijevac) ispod peke, koštradina, divljač,pršut, ovčji, kozji i kravlji sir (mladi, tvrdi, iz mješine) uštipci itd.) Slobodno vrijeme za odmor i individualne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan:

Doručak. Vožnja u obližnja sela Nutjak i  Čačvina. U Nutjaku obilazimo ostatke nekoć močne tvrđave s kraja 15. st. Istoimenu tvđavu dok nas stručni vodič  pričom stapa s urbanom legendom i  davnim vremenima kada je na tim prostorima zivio i ratovao knez Žarko Dražojević. Ručak. Odlazak u Čačvinu. Šetnja prirodom, te lagani uspon na hridinastu uzvisinu koju narod danas zove „Gradina“ ili „Tabija“ gdje se nalazi utvrda te povezana isturena kula. Kule su povezane izduženim dvorištem. Ostaci mehanizma za samostrijel kao i veliki broj strijelica tzv. veretona te kalupa od muljike za lijevanje metalnih kugli za vatreno oružje govore nam o surovom ratničkom životu na Čačvini. S druge strane, vrlo kvalitetna glazirana keramika i majolika te fine staklene čaše tipa Krautstrunk pričaju neku drugačiju priču o vlasnicima i stanovnicima ove utvrde. Povratak u hotel. Noćenje.


Plan izleta