• ATLAS INFORMACIJE
  • - Sve na jednom mjestu za vas...

TrogirLjubitelji kulture i povijesti svakako trebaju posjetiti grad Trogir.Sam grad je smješten na malom  tjesnacu između otoka Čiova i kopna sa kojima je spojen mostovima. Trogir su osnovali grčki kolonisti s otoka Visa u trećem stoljeću prije Krista .Trebate istražiti Trogir  , jedinstvena umjetnička djela, burnu povijesti i šarm Starog Grada zasigurno će zadiviti sve posjetitelje jer  Trogir je doslovno grad-muzej.

Neponovljiva povijesna jezgra, Iako svaki kamen u Trogiru ima svoju priču posebno se ističu: , Katedrala Sv. Lovre građena od 12. do 17. stoljeća s 47 metara visokim zvonikom gdje se isprepliću različiti stilovi od romanike do baroka kao u malo kojem zdanju na ovim prostorima. Ujedno sadrži i vrijedna dijela poput kapele Blažnog Ivana Trogirskog, krstionice s prikazom sv. Jeronima u pustinji koji prevodi Sv. Pismo, raspelo Blaža Jurja Trogiranina iz 15. st. i korske klupe.

Radovanov Portal na ulazu u katedralu predstavlja kiparsko remek djelo hrvatske srednovjekovne umjetnosti Prikazujući temu grijeha i otkupljenja ljudskog roda Isusovim uskrsnućem. Majstor Radovan isklesao je ovaj portal 1240. godine a pretpostavlja se da je i autor nekog djela na bazilici sv. Marka u Veneciji.

Kairos je najpopularniji suvenir iz Trogira. Kairos je drevno grčko božanstvo Sretnog trenutka.